Sjukdomar och olycksfall inom medlemskåren gjorde att uppslutningen på januarimötet blev lägre än normalt.  Dessutom hade den tilltänkte föredragshållaren begärt byte av dag för sitt framträdande, så mötet utvecklades till en improviserad tillställning av ganska intim karaktär.  Sedvanligt kulturinslag och en välsmakande måltid inrymdes ändå, precis  som vanligt i uppläggningen av sammankomsten. 

Författaren, tecknaren och humoristen Albert Engströms liv och leverne hade valts som ämne för dagen.  Smakprov på hans konstnärskap presenterades i ord och bild, och de väckte förklarligt nog munterhet.  Måltiden som sedan följde bestod av en fiskgratäng med champinjontäcke, stenbitsrom, sockerärtor, varma skalade körsbärstomater och potatis.  Till kaffet på maten serverades diverse konfekt och chokladpraliner.  Gemytligt informellt småprat avslutade tillställningen. 

Inledningen av årets Julgille den 9 december på FjällbackaService gick i sorgens tecken. Anledningen till den dämpade stämningen var att  Gunilla Bratt, styrelseledamot sedan många år i SPRF och Aktiva Seniorer, avlidit tidigare i veckan. 

Dödsbudet hade överraskat oss alla. Även om Gunillas hälsa sviktat en del på sistone så hade ingen av oss anat att hennes sjukdom varit livshotande. 

Efter ordförandens välkomsthälsning, som skedde till serverad glögg med mandel, russin och pepparkakor, högläste Neta Almeida ett kapitel ur boken ”Profeten” av Kahlil Gibran.  Därefter togs  några välkända julsånger upp som allsång, och så småningom infann sig så trots allt den rätta julstämningen.  Den förstärktes dessutom när det blev dags att attackera det rikliga julbordet. Till kaffet på maten återupptogs sedan allsången med julens populära visor och på begäran framförde Reine visan ”Fattig bonddräng” till Netas ackompanjemang.

Julgillet avslutades med gemytligt småprat och utväxling av informella tillönskningar om en God Jul och Gott Nytt År.

Linets uråldriga historia, dess användbarhet och de olika momenten vid beredning från strå till tyg och från frö till linolja är saker som Agneta Ekman Wingate är väl insatt i.  Den 25 november delade hon med sig av dessa kunskaper till en skara intresserade åhörare vid Ranrikes Aktiva Seniorers månadsmöte.  I medtagna redskap, bl a en tung linbråka samt skäktkniv och häcklor i olika grovlekar och med en handslända demonstrerade hon pedagogiskt och intresseväckande hur bråkning, skäktning, häckling och spinning går till.  Åhörarna fick följa hela förvandlingen av torra linstjälkar till en väldigt stark tråd.  

Hanteringen av de färdiga linneprodukterna berördes också.  Kallmangling och handstrykning är det som gäller för dessa vackra tyger med dess flertusenåriga historia.   Agneta poängterade också att ingen del av växten spills bort utan allt kommer till användning.  De vedartade strådelarna som tas bort vid bråkning och skäktning blir t ex utmärkt strö till hästarna i spiltor och boxar.

Efter det fängslande föredraget serverades en kycklinggryta med kokt potatis, sallad och kaffe med lite godis på maten.

Oktobermötets program fick hastigt förändras sedan den planerade föredragshållaren nödgats kasta in handduken på grund av sjukdom.  Räddningen blev nu en ny omgång av frågeleken "Mot bättre vetande."  Den här gången hade frågorna konstruerats med utgångspunkt från allsångerna "Gubben Noak" och "Fjäril´n vingad syns på Haga", samt solosången "Fattig bonddräng", framförd av Reine Olson.

Deltagarna fick genom frågorna och de rättade svaren tillfälle att lära sig en del mindre kända fakta om Noak, hämtade ur gamla testamentet, och om de historiska legohjonsstadgarna från 1624 som faktiskt var i bruk ända till 1926.  Fjärilen på Haga gav upphov till inträngning i Monarkfjärilens unika flyttningsbeteende.

Efter frågeleken serverades en mustig portergryta med potatis och sallad.